Posted on 10-28-2014 under de waan van alledag

Er heerst grote opwinding in autoleaseland. Politici als Helma Neppérus (overigens een uitstekende rol van Wim de Bie), verontwaardigde leasemaatschappijen en vele leaseautobezitters uiten in alle toonaarden hun verdriet. Voor mij is het leasetijdperk al een aantal jaren geleden, maar ik kan mij nog wel herinneren dat ik het heerlijk vond met een fiscale bijtelling van 20% zorgeloos over een fijne Citroën Xantia te kunnen beschikken. Waarom voelt men zich nu dan zo vreselijk benadeeld? Is het niet zo dat men een aantal jaren enorm bevoordeeld is. Goedkoop scheuren in een Mitsubishi Outlander, waar je nauwelijks voor hoeft te betalen, was natuurlijk voor velen een droombeeld, dat opeens werkelijkheid kon worden.

Toch heb ik dan de neiging eens wat zaken op een rijtje te zetten. Als ik kijk naar onze Citroën C2 en de kosten uit de losse hand bereken, kom ik globaal per jaar op:
afschrijving 10% aanschafwaarde: € 1.350
houderschapsbelasting                  €   336
verzekering                                  €   314
onderhoud, bandenwissel, APK      €   300
brandstof bij 10.000 p.j.               € 1.000
Totaal per jaar                                   € 3.300, ofwel € 275 per maand.

Als ik hier tegenover een relatief schone leaseauto van € 30.000 zet, dan komt het te betalen bedrag bij 20% bijtelling en de belastingschijf van 52% op ongeveer € 260 per maand.

…kop op, leaserijder, voor eenzelfde maandlast als wij…
…kunt u al in een redelijke middenklasser rijden…